Info & contact

Al vele jaren ben ik actief bezig met onderzoek op het gebied van cultuurhistorie en lokale geschiedenis. Vaak heeft dat betrekking op mijn woonplaats Gemert, maar ook op de wijde omgeving. Dat begon met archeologie en genealogie, maar dat breide al snel uit tot alles wat te maken heeft met de geschiedenis in en van het landschap: geologie, historische geografie, ontstaan van dorpen en de ontwikkeling van de boerderij.

Daarnaast hebben de middeleeuwen mijn speciale belangstelling. Van veel bronnenmateriaal over Gemert heb ik transcripties gemaakt en samen met transcripties van anderen verzameld op de website van HeemkundekringGemert.nl  Ze zijn te vinden onder de rubriek “bronnen” op die website.

De afgelopen jaren adviseerde ik gemeenten en waterschappen over het terugbrengen van historische landschapselementen en de manier waarop de geschiedenis van het landschap zichtbaar kan worden gemaakt.

Regelmatig verzorg ik lezingen, vooral voor heemkundekringen, over deze onderwerpen. Het kan gaan over boerderijen, de Peelrandbreuk met zijn wijstverschijnselen, oude akkers en hun ontstaan of wat algemener over elementen van ons historisch cultuurlandschap.

Vragen en opmerkingen over of aanvullingen op deze website zijn welkom. Je kunt een reactie achterlaten of een mail sturen aan jantimmerscultuurhistorie(apestaartje)gmail.com.

Jan Timmers
Kromstraat 1
5421 XZ Gemert

Je kunt ook mijn facebookpagina bekijken

Oorkonde van 3-2-1484 uit het Archief van de Commanderij Gemert van de Duitse Orde

36 Comments

 1. Beste Jan,

  In de gegevens van Jan Kaerlis staat bij VII.1:
  Denis Teeuwen Denissen, geboren <1440 te Gemert, overleden <1525 te Gemert.
  Gehuwd < 1520 te Gemert met Aleyd Aart (Aalke) Mickaerts, woont Haageik Gemert, geboren 1554 te Gemert, dochter van Aart Aart Mickaerts en Isabella Ansems (Beelke) van den Bleec.

  In de akte van 17 juni 1518 schepenprotocollen gemert, staat Aert gehuwd met Heilwich, met hun kinderen Aert, Hendrick, Luitgart, Marie gehuwd met Dries van Wijnboem, Lijsbet gehuwd met Jacob Jan Menis, Yde gehuwd met Aert Peters en Aleid gehuwd met Denis Theewen Denis.

  Ik heb dan in mijn gegevens ook staan Aert Aerts Mickaerts gehuwd met Helwich Mannarts. Dit echtpaar komt ook voor in de index Gemert op het Bossche Protocol.

  Is dit juist?

  Graag jouw mening.

  Bedankt.

 2. Beste Gerard, De schepenakte van 1518 had ik nog niet gezien. Ga ik nog eens bekijken. Het schept wat meer duidelijkheid over het gezin van Aart Mickaert. Tot nu toe had ik:
  Aart Aart MICKAERTS, geboren <1490, overleden <1552 te Gemert.
  Gehuwd (1) voor 1474 met Heilwich Henrick MANNARTS, overleden voor 1504, dochter van Henrick MANNARTS en Liesbeth Jan KAERLE, vermeld BP 1465/66;.
  Gehuwd (2) voor 1504 met Isabella Ansems (Beelke) van den BLEEC, vermeld 1504 R99 met haar man; betaalt 1515 intreegeld voor de Ill Lieve Vrouwenbroederschap in Den Bosch, geboren <1490, overleden <1562 te Gemert, dochter van Ansem Dirk van den BLEEC, R Helmond 3 10 1486; Gemert R98 15 2 1496 kinderen van Ansem van den Bleeck bezitten goederen in de Groeskuilen, en Heilwich, volgens R96 Gemert; R99 1504 is zij weduwe.
  Kinderen uit deze huwelijken:
  1. Henric Aart MICKAERTS, vermeld 1525.
  2. Aleyd Aart (Aalke) MICKAERTS, woont Haageik Gemert, geboren <1500 te Gemert, overleden >1554 te Gemert.
  Gehuwd (1) < 1520 te Gemert met Denis Teeuwen DENISSEN, sterft in zijn huis in Kruiseind (tot aan De Rijt), geboren te Gemert, overleden <1525 te Gemert, zoon van Matheus (Teeuwen/Teuke) DENISSEN, schepen van Gemert 1511 1514, en Mechteld, erfgenaam Nooy van de Goor ? Gehuwd (2) 1525 met Dierck EVERETS. 3. Aart Aart MICKAERTS, geboren voor 1520. 4. Dirk Aart MICKAERTS, geboren voor 1520. 5. Catharina Aart MICKAERTS, geboren voor 1520, overleden na 1580. Gehuwd met Wouter Jans van de LAAR. 6. Marije Aert MICKARTS, voor 27 12 1547. Gehuwd met Andries Alarts van de WIJNBOOM, vermeld 1487 1488, erfdeling 27 12 1547 R105 en 27 1 1555 R106, overleden 1536 1547, voor 27 12 1547, zoon van Alart Jans van de WIJNBOOM en Lijsbet Jans van der VLOET (Vloeymans). 7. Jenneke Aart MICKAERTS. Gehuwd voor 1554 met Aart HENRICX. 8. Heilwich Aart MICKAERTS. Gehuwd met Rutger GOOSSENS, Gemert. 9. Antonius Aart MICKAERTS. 10. Luijtgard Aart MICKAERTS, kinderloos, erfgenaam is haar zuster Aelke. 11. Ida Aart MICKAERTS. Gehuwd met Aert PETERS, overleden voor 1555. 12. Elisabeth Aart MICKAERTS. Gehuwd met Lambert (Lemmen Lemmens) LAMBERTS. 13. Ansem Aart MICKAERTS. Ik had dus nog geen duidelijkheid over de vraag wie de moeder van die kinderen was. De akte van 1518 geeft dus meer duidelijkheid. Dank voor je reactie.

 3. Hallo Jan,
  Je laat Korst Jochems (#128) 3x getrouwd zijn, en een Heilwig krijgen bij een Catharina op 3-3-1630. Maar dat is midden in zijn eerste huwelijk.
  Het lijkt me waarschijnlijk dat de pastoor hier Korst en zijn broer Nicolaas door elkaar gehaald heeft, omdat Nicolaas met een Catharina getrouwd is en zijn broer (hier tevens als vader genoteerd) ook als getuige optreedt.
  vr.gr,
  Maarten van Asseldonk

 4. Dag Maarten,
  Dank voor de opmerking. Er is inderdaad iets niet in orde. Ik heb de originele registers nog eens geraadpleegd. Heilwich moet inderdaad een dochter zijn van Claas Jochems. Ik heb het gewijzigd.
  Groeten en dank.
  Jan Timmers

 5. Mooie site, zeer lezenswaardig! Moet veel werk hebben gekost om dit zo op te zetten. Ik zal vooral de genealogische artikelen blijven volgen.

 6. Beste Jan,

  Ik ben een afstammeling van Everart Jansz van VAERLAER die de hoeve Strijbosch in April 1470 kocht. Weet jij wie de hoeve Strijbosch verkocht aan Everartt Jansz van VAERLAER?

  Zoals je weet nadat Everart Jansz van VAERLAER de hoeve Strijbosch had gekocht, veranderde hij zijn naam in Everart van STRIJBOSCH. Ten minste één van zijn zoons heeft de naam van Strijbosch behouden en ben een afstammeling van Everart en zijn zoon Henrick Everarts van STRIJBOSCH.

  Wat is ook de oorsprong van de naam van VAERLAER? Is de naam afgeleid van Herlaar?

  Met vriendelijk groeten,

  Ron Strijbos

 7. Beste Ron,
  Binnenkort zal ik de stamlijn Van der Heze – Van Vaerlaer – Strijbosch op de website zetten. Er is al meer over geschreven, maar er zijn nieuwe gegevens. Daar vind je dan verdere informatie. De familie van Vaerlaer dankt zijn naam aan de hoeve Vaerlaer tussen Nuenen en Mierlo. Nu heet dat gebied Vaarle. Het goed komt waarschijnlijk uit het bezit dat de familie Van Herlaer in Nuenen bezat. De familie Van Vaerlaer is een jongere tak van de Van Herlaers. Hans Vogels heeft hierover een en ander uitgezocht en geschreven.

 8. Goedemorgen,
  In de kwartierstaat van mijn kleinzoon kom ik tegen Anselmus Christianus van Haendel x Catharina. Voorouders van mijn kleinzoon komen uit Boekel.
  Is deze Anselmus aan te sluiten bij van Haendel uit Gemert?

  Bij voorbaat hartelijk dank.

  Adri van Ham

 9. Beste Adri,
  Geen idee of er aansluiting is. Uit je bericht kan ik niet achterhalen in welke periode je aan het zoeken bent.
  Groeten
  Jan Timmers

 10. Beste Jan,

  Je hebt mooie foto’s geplaatst van onze oude boerderij Leurke 2 en 3. Is het mogelijk om de digitale foto’s die jij hebt gemaakt naar mij per e-mail te sturen. Wij zouden deze graag als herinnering hebben. Het betreft de foto met mijn paard en het huis en de oude schuur.

  Tevens wil ik toevoegen dat de boerderij in 2017 door brand is verwoest. Bij jouw informatie staat het jaartal 2018.

  Alvast hartelijk dank.

 11. Beste Jan, via genealogisch onderzoek naar mijn directe voorouders (Strijbosch) kwam ik op jouw mooie website terecht. Wat ’n informatie!
  In mijn stamboom komt de naam Strijbosch in diverse schrijfwijzen veelvuldig voor. Als ik de stamreeks van heer Gevart bekijk, stuit ik in mijn stamboom op een onmogelijkheid: in de vijfde generatie vanaf (inclusief) heer Gevart hebben we Jan van Strijbosch (1385-1444) en als diens zoon Gevart Janss van Strijbosch (1455-1494), geboren 11 jaar NA de dood van zijn vader. Dat kan dus niet… Alleen, in het genealogisch overzicht op jouw website worden geen nakomelingen van Jan (1385-1444) vermeld. Heb jij daaromtrent aanvullend materiaal beschikbaar? Bij voorbaat duizend dank.
  P.S. meer dan 80% van mijn directe voorouders stammen uit Noord-Brabant/Staats-Brabant/Hertogdom Brabant. Over mijn oudoom Piet de Wit (Helmond) heb ik een korte film gemaakt: https://youtu.be/W4p0XHKyXys

 12. Beste Rolf,
  Onder Vb vermeld ik Jan Gevarts Strijbosch. Hij overleed waarschijnlijk in 1458 (dus niet in 1444) en hij had 8 kinderen. De geboortejaren van die kinderen heb ik niet weergegeven en ik weet niet hoe je aan het geboortejaar 1455 bent gekomen van zoon Gevart. De nakomelingen van Jan heb ik niet beschreven omdat ze zijn beschreven in Genealogisch Tijdschrift Oost Brabant van het jaar 2000.

 13. Beste Jan, wat fijn al die extra data over mijn familie, veel had ik al, maar door jouw data zijn er weer meer aanknooppunten voor verder onderzoek naar mijn stamvader Thomas (maes) vander Hoefstad.

  Met hartelijke groet,

  Koen Verhofstad
  Almere

 14. Beste Jan – dank voor je tip inzake Genealogisch Tijdschrift Oost-Brabant 2000. Inmiddels heb ik Henk van den Brink de dvd met 25 jaargangen GTOB (€45) ontvangen!

 15. Hallo mijnheer Timmers,
  Via de heemkundekring (en met dank aan Ad Otten) ben ik aan de weet gekomen dat er in de 15e eeuw een landgoed Haselbosch van de Duitse orde in Gemert heeft bestaan.
  Dit zou in het gebied vanaf de Zandstraat/ Paashoefsedijk in Gemert, richting de Mortel hebben gelegen. Daar kadastrale kaarten pas vanaf 1832 bestaan, lukt het mij niet om exacte lokatie van de Haselbosch te achterhalen. Wel wordt er in akten van erfpacht de namen “Vlaesch”, “De Keyeselbeemt” en “aan de Mortel” genoemd. (uitgave Gemerts heem 1982) Graag zou ik met u in contact willen komen om te horen of u mij over Haselbosch meer informatie kunt verstrekken.

 16. Beste Peter,

  Helaas is een nadere aanduiding nog onbekend. Daarvoor is verder onderzoek nodig in bijvoorbeeld de schepenprotocollen van Gemert of in de erfpachtregisters.

 17. beste Jan
  in Huisseling noemde men een aan één zijde uitgebouwd hallehuis een halve kruk en aan twee zijden een hele kruk. Met nog meer welstand werd de woning aan de voorzijde verdiept. Er zullen zeker gevallen bekend zijn waarbij het hele huis in een keer werd vernieuwd. In het huis van mijn opa (aan moederskant) zag je de indeling van de oude boerderij nog geheel functioneel behouden; met haard, kelders, geut en keuken. In het nieuwe (herenhuis) waren alleen de nieuwe woon-, kantoor- en slaapvertrekken.
  Hein

 18. Dag Hein,
  In mijn terminologie is een krukhuis een niet-verlengd hallehuis, waar aan één zijde een uitbreiding is aangebouwd met een eigen dak. Op deze site schrijf beschrijf ik een boerderij in Boekel (Leurke). Dat is een oud hallehuis met aan weerszijden een uitbouw, maar die twee uitbouwen (krukken) werden niet gelijktijdig gerealiseerd. Je zou dat een dubbel krukhuis kunnen noemen. Bij een andere boerderij in Boekel (Neerbroek) hebben we een hallehuis dat wel verlengd werd en waar aan een zijde een ‘kruk’ tegenaan werd gebouwd. Dat zou jij een halve kruk noemen. Er zijn verder hallehuizen waar het woongedeelte deels vervangen is door een compleet nieuw woongedeelte waarvan de nok dwars op het stalgedeelte staat. Dat noem ik een dwarshuis of T-boerderij. Dat wijkt dus af van een dubbele kruk. Je ziet dat er allerlei varianten zijn.

 19. Beste Jan,
  Zijn er nog historische kaarten (liefst online beschikbaar) te vinden waar de bewuste hoeve van de Strijbos families in Handel op terug te vinden is?

  Ik beschik over een foto van een niet-gedateerde 16-17e eeuwse detailkaart waar een huis met een kroontje de hoeve Strijbos zou moeten voorstellen binnen een gearceerd gebied maar volgens mij klopt het niet, want de omgeving lijkt helemaal niet overeen te komen met de huidige situatie. Noordwaarts is een kapel afgebeeld met de letters die lijken op ´RNFDF´ en ´gemert´; daarnaast lijken twee galgen afgebeeld (maar in die tijd stonden die op de grenslijn Beek en Donk – Gemert, dus misschien is het een ander symbool)). In het zuiden zie ik een kapel naast een weg.
  Misschien doet dit een belletje bij iemand rinkelen en anders hoor ik het graag.

 20. Beste Jan,

  wij hebben recent een echte Wederopbouw boerderij gekocht uit 1948. nog volledig in oude staat. we gaan hem weer mooi maken. maar loopt met het volgende rond;’
  we hebben de originele bouwtekeningen en daar is sprake van een carre betonvloer. de vloer ziet er inderdaad uit als vierkanten van ca 40×40 cm. ze zijn hol aan de binnenkant een gestorte betonlaag er overheen. ik zoek me suf maar kan nergens iets gevonden krijgen over deze ‘systeemvloer’ kan jij mij verder helpen. gr Bart

 21. Dag Jan, zag hierboven ook de vraag of Anselmus Chistianus Joannes van Haendel geb 1610 getrouwd met Catharina in Boekel aan de hier vermeldde familietak van Haendel te koppelen is. Heb jij aanknopingspunten voor deze Boekelse tak?

 22. Dag Benny,
  Helaas ben ik die tot nu toe niet tegengekomen. Er zijn in die periode overigens minstens drie families Van Haandel in Gemert. Dat wordt nog even zoeken.

 23. Gerardus Antonie Ermertszoon van Nuland, doop Nuland, overleden Heesch 1 mei 1732, trouwt 1) Berlicum 27 februari 1729 Adriana Jan Zegers van Grinsven, overleden Heesch 16 april 1730, trouwt 2) Heesch 2 december 1731 (0t 17 nov.) Emerentia Tonissen Verstegen

 24. Dank voor de aanvulling, Jan. Inmiddels vond ik ook dat de vader van Gerard, Antonie Ermers van Nuland, gehuwd was met Aldegundis, dochter van Gerit Henrick Sijmens Bijvelts en Hilleke Willem Dirck Luijken (Lucassen).

 25. Beste Jan,

  Betreft de familie Heze/Verlaer.

  Je geeft aan een Jan Verlaer (V.2) als zoon van Henric Hendrikszn van der Heze.(IV)
  Van deze Jan is geen echtgenoot bekend.

  Ik kom in de BP van Gemert het volgende tegen:

  R1194 f280v 17-2-1424
  Jan van Verlaer zn Henric vander Heze man van Luytgard dt w Aert Wouterssoen van Nysterle
  Het vierde deel hem toebehorende vanwege de dood van dezelfde Luytgard in een akker ter plaatse Vorstenbosch tussen (….) erfelijk verkocht aan Wolter zn w Jan Wouterssoen

  Is deze Luytgard Aert Wouterssoen van Nysterle niet de vrouw van Jan Verlaer?

  Hoe kijk je hier tegen aan?

 26. Dag Gerard, Luytgard Aert Wouters lijkt mij ook de vrouw van Jan van Vaerlaer. De regesten uit de BP over Gemert op de website van de heemkundekring vul ik regelmatig aan, maar wat betreft het verwerken van nieuwe gegevens in de eerdere publicaties op mijn website loop ik wel wat achter. Bovendien zijn er aanwijzingen dat Jan van Vaerlaer tweemaal was gehuwd en dat zijn zoon Everart uit dat andere huwelijk stamt. De andere echtgenote zou een dochter kunnen zijn van Everit Peters Verlocht en diens echtgenoot Bate. Maar ik ben er nog niet zeker van.

 27. Beste Jan,
  Voor onze familie quiz ben ik op zoek naar antwoord op de volgende vraag:
  Wat is de vroegere naam van de Strabrechtse Heide.
  Na het nodige zoekterm op internet heb ik het nog niet helder.
  Weet jij misschien het antwoord op die vraag. Ik hoor het graag.
  Groetjes José.

 28. Beste Jan,
  Voor onze familie quiz ben ik op zoek naar antwoord op de volgende vraag:
  Wat is de vroegere naam van de Strabrechtse Heide.
  Na het nodige zoekterm op internet heb ik het nog niet helder.
  Weet jij misschien het antwoord op die vraag. Ik hoor het graag.
  Groetjes José.

 29. Op uw website gebruikt bij het verhaal over waterputten een afbeelding van RAAP. Wij bereiden als heemkundekring Dongen een speciaal nummer voor over een plaggenput in Dongen. Uw afbeelding heeft te weinig resolutie. Raap vraagt mij daarom uit welk rapport of publicatie dit afknstig is. Kunt u die vraag beantwoorden?
  vriendelijke groet
  Hans Sprangers
  bestuurslid Heemkunde Dongen
  0620848586

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.