Al vele jaren ben ik actief bezig met onderzoek op het gebied van cultuurhistorie en lokale geschiedenis. Vaak heeft dat betrekking op mijn woonplaats Gemert, maar ook op de wijde omgeving. Dat begon met archeologie en genealogie, maar dat breide al snel uit tot alles wat te maken heeft met de geschiedenis in en van het landschap: geologie, historische geografie, ontstaan van dorpen en de ontwikkeling van de boerderij.
Daarnaast hebben de middeleeuwen mijn speciale belangstelling. Van veel bronnenmateriaal over Gemert heb ik transcripties gemaakt en samen met transcripties van anderen verzameld op de website van HeemkundekringGemert.nl Ze zijn te vinden onder de rubriek “bronnen” op die website.
De afgelopen jaren adviseerde ik gemeenten en waterschappen over het terugbrengen van historische landschapselementen en de manier waarop de geschiedenis van het landschap zichtbaar kan worden gemaakt.
Regelmatig verzorg ik lezingen, vooral voor heemkundekringen, over deze onderwerpen. Het kan gaan over boerderijen, de Peelrandbreuk met zijn wijstverschijnselen, oude akkers en hun ontstaan of wat algemener over elementen van ons historisch cultuurlandschap.
Vragen en opmerkingen over of aanvullingen op deze website zijn welkom. Je kunt een reactie achterlaten of een mail sturen aan jantimmerscultuurhistorie(apestaartje)gmail.com.
Jan Timmers
Kromstraat 1
5421 XZ Gemert
Nog veel in te vullen.
Beste Jan,
In de gegevens van Jan Kaerlis staat bij VII.1:
Denis Teeuwen Denissen, geboren <1440 te Gemert, overleden <1525 te Gemert.
Gehuwd < 1520 te Gemert met Aleyd Aart (Aalke) Mickaerts, woont Haageik Gemert, geboren 1554 te Gemert, dochter van Aart Aart Mickaerts en Isabella Ansems (Beelke) van den Bleec.
In de akte van 17 juni 1518 schepenprotocollen gemert, staat Aert gehuwd met Heilwich, met hun kinderen Aert, Hendrick, Luitgart, Marie gehuwd met Dries van Wijnboem, Lijsbet gehuwd met Jacob Jan Menis, Yde gehuwd met Aert Peters en Aleid gehuwd met Denis Theewen Denis.
Ik heb dan in mijn gegevens ook staan Aert Aerts Mickaerts gehuwd met Helwich Mannarts. Dit echtpaar komt ook voor in de index Gemert op het Bossche Protocol.
Is dit juist?
Graag jouw mening.
Bedankt.
Beste Gerard, De schepenakte van 1518 had ik nog niet gezien. Ga ik nog eens bekijken. Het schept wat meer duidelijkheid over het gezin van Aart Mickaert. Tot nu toe had ik:
Aart Aart MICKAERTS, geboren <1490, overleden <1552 te Gemert.
Gehuwd (1) voor 1474 met Heilwich Henrick MANNARTS, overleden voor 1504, dochter van Henrick MANNARTS en Liesbeth Jan KAERLE, vermeld BP 1465/66;.
Gehuwd (2) voor 1504 met Isabella Ansems (Beelke) van den BLEEC, vermeld 1504 R99 met haar man; betaalt 1515 intreegeld voor de Ill Lieve Vrouwenbroederschap in Den Bosch, geboren <1490, overleden <1562 te Gemert, dochter van Ansem Dirk van den BLEEC, R Helmond 3 10 1486; Gemert R98 15 2 1496 kinderen van Ansem van den Bleeck bezitten goederen in de Groeskuilen, en Heilwich, volgens R96 Gemert; R99 1504 is zij weduwe.
Kinderen uit deze huwelijken:
1. Henric Aart MICKAERTS, vermeld 1525.
2. Aleyd Aart (Aalke) MICKAERTS, woont Haageik Gemert, geboren <1500 te Gemert, overleden >1554 te Gemert.
Gehuwd (1) < 1520 te Gemert met Denis Teeuwen DENISSEN, sterft in zijn huis in Kruiseind (tot aan De Rijt), geboren te Gemert, overleden <1525 te Gemert, zoon van Matheus (Teeuwen/Teuke) DENISSEN, schepen van Gemert 1511 1514, en Mechteld, erfgenaam Nooy van de Goor ? Gehuwd (2) 1525 met Dierck EVERETS. 3. Aart Aart MICKAERTS, geboren voor 1520. 4. Dirk Aart MICKAERTS, geboren voor 1520. 5. Catharina Aart MICKAERTS, geboren voor 1520, overleden na 1580. Gehuwd met Wouter Jans van de LAAR. 6. Marije Aert MICKARTS, voor 27 12 1547. Gehuwd met Andries Alarts van de WIJNBOOM, vermeld 1487 1488, erfdeling 27 12 1547 R105 en 27 1 1555 R106, overleden 1536 1547, voor 27 12 1547, zoon van Alart Jans van de WIJNBOOM en Lijsbet Jans van der VLOET (Vloeymans). 7. Jenneke Aart MICKAERTS. Gehuwd voor 1554 met Aart HENRICX. 8. Heilwich Aart MICKAERTS. Gehuwd met Rutger GOOSSENS, Gemert. 9. Antonius Aart MICKAERTS. 10. Luijtgard Aart MICKAERTS, kinderloos, erfgenaam is haar zuster Aelke. 11. Ida Aart MICKAERTS. Gehuwd met Aert PETERS, overleden voor 1555. 12. Elisabeth Aart MICKAERTS. Gehuwd met Lambert (Lemmen Lemmens) LAMBERTS. 13. Ansem Aart MICKAERTS. Ik had dus nog geen duidelijkheid over de vraag wie de moeder van die kinderen was. De akte van 1518 geeft dus meer duidelijkheid. Dank voor je reactie.
Hallo Jan,
Je laat Korst Jochems (#128) 3x getrouwd zijn, en een Heilwig krijgen bij een Catharina op 3-3-1630. Maar dat is midden in zijn eerste huwelijk.
Het lijkt me waarschijnlijk dat de pastoor hier Korst en zijn broer Nicolaas door elkaar gehaald heeft, omdat Nicolaas met een Catharina getrouwd is en zijn broer (hier tevens als vader genoteerd) ook als getuige optreedt.
vr.gr,
Maarten van Asseldonk
Dag Maarten,
Dank voor de opmerking. Er is inderdaad iets niet in orde. Ik heb de originele registers nog eens geraadpleegd. Heilwich moet inderdaad een dochter zijn van Claas Jochems. Ik heb het gewijzigd.
Groeten en dank.
Jan Timmers
Ha Jan.
Ik ontdekte net je website.
Hardstikke mooi!
Groeten,
Ton.
Mooie site, zeer lezenswaardig! Moet veel werk hebben gekost om dit zo op te zetten. Ik zal vooral de genealogische artikelen blijven volgen.
Beste Jan,
Ik ben een afstammeling van Everart Jansz van VAERLAER die de hoeve Strijbosch in April 1470 kocht. Weet jij wie de hoeve Strijbosch verkocht aan Everartt Jansz van VAERLAER?
Zoals je weet nadat Everart Jansz van VAERLAER de hoeve Strijbosch had gekocht, veranderde hij zijn naam in Everart van STRIJBOSCH. Ten minste één van zijn zoons heeft de naam van Strijbosch behouden en ben een afstammeling van Everart en zijn zoon Henrick Everarts van STRIJBOSCH.
Wat is ook de oorsprong van de naam van VAERLAER? Is de naam afgeleid van Herlaar?
Met vriendelijk groeten,
Ron Strijbos
Beste Ron,
Binnenkort zal ik de stamlijn Van der Heze – Van Vaerlaer – Strijbosch op de website zetten. Er is al meer over geschreven, maar er zijn nieuwe gegevens. Daar vind je dan verdere informatie. De familie van Vaerlaer dankt zijn naam aan de hoeve Vaerlaer tussen Nuenen en Mierlo. Nu heet dat gebied Vaarle. Het goed komt waarschijnlijk uit het bezit dat de familie Van Herlaer in Nuenen bezat. De familie Van Vaerlaer is een jongere tak van de Van Herlaers. Hans Vogels heeft hierover een en ander uitgezocht en geschreven.
Vader was karrenmaker in Uden, het kasboek vermeld plaatsen en namen van reparaties uit Uw omgeving.
Goedemorgen,
In de kwartierstaat van mijn kleinzoon kom ik tegen Anselmus Christianus van Haendel x Catharina. Voorouders van mijn kleinzoon komen uit Boekel.
Is deze Anselmus aan te sluiten bij van Haendel uit Gemert?
Bij voorbaat hartelijk dank.
Adri van Ham
Beste Adri,
Geen idee of er aansluiting is. Uit je bericht kan ik niet achterhalen in welke periode je aan het zoeken bent.
Groeten
Jan Timmers
Beste Jan,
Je hebt mooie foto’s geplaatst van onze oude boerderij Leurke 2 en 3. Is het mogelijk om de digitale foto’s die jij hebt gemaakt naar mij per e-mail te sturen. Wij zouden deze graag als herinnering hebben. Het betreft de foto met mijn paard en het huis en de oude schuur.
Tevens wil ik toevoegen dat de boerderij in 2017 door brand is verwoest. Bij jouw informatie staat het jaartal 2018.
Alvast hartelijk dank.
Aalstgraaf bestaat niet, het moet Aalsgraaf zijn zonder T.
Beste Jan, via genealogisch onderzoek naar mijn directe voorouders (Strijbosch) kwam ik op jouw mooie website terecht. Wat ’n informatie!
In mijn stamboom komt de naam Strijbosch in diverse schrijfwijzen veelvuldig voor. Als ik de stamreeks van heer Gevart bekijk, stuit ik in mijn stamboom op een onmogelijkheid: in de vijfde generatie vanaf (inclusief) heer Gevart hebben we Jan van Strijbosch (1385-1444) en als diens zoon Gevart Janss van Strijbosch (1455-1494), geboren 11 jaar NA de dood van zijn vader. Dat kan dus niet… Alleen, in het genealogisch overzicht op jouw website worden geen nakomelingen van Jan (1385-1444) vermeld. Heb jij daaromtrent aanvullend materiaal beschikbaar? Bij voorbaat duizend dank.
P.S. meer dan 80% van mijn directe voorouders stammen uit Noord-Brabant/Staats-Brabant/Hertogdom Brabant. Over mijn oudoom Piet de Wit (Helmond) heb ik een korte film gemaakt: https://youtu.be/W4p0XHKyXys
Beste Rolf,
Onder Vb vermeld ik Jan Gevarts Strijbosch. Hij overleed waarschijnlijk in 1458 (dus niet in 1444) en hij had 8 kinderen. De geboortejaren van die kinderen heb ik niet weergegeven en ik weet niet hoe je aan het geboortejaar 1455 bent gekomen van zoon Gevart. De nakomelingen van Jan heb ik niet beschreven omdat ze zijn beschreven in Genealogisch Tijdschrift Oost Brabant van het jaar 2000.
Beste Jan, wat fijn al die extra data over mijn familie, veel had ik al, maar door jouw data zijn er weer meer aanknooppunten voor verder onderzoek naar mijn stamvader Thomas (maes) vander Hoefstad.
Met hartelijke groet,
Koen Verhofstad
Almere
Beste Jan – dank voor je tip inzake Genealogisch Tijdschrift Oost-Brabant 2000. Inmiddels heb ik Henk van den Brink de dvd met 25 jaargangen GTOB (€45) ontvangen!
Hallo mijnheer Timmers,
Via de heemkundekring (en met dank aan Ad Otten) ben ik aan de weet gekomen dat er in de 15e eeuw een landgoed Haselbosch van de Duitse orde in Gemert heeft bestaan.
Dit zou in het gebied vanaf de Zandstraat/ Paashoefsedijk in Gemert, richting de Mortel hebben gelegen. Daar kadastrale kaarten pas vanaf 1832 bestaan, lukt het mij niet om exacte lokatie van de Haselbosch te achterhalen. Wel wordt er in akten van erfpacht de namen “Vlaesch”, “De Keyeselbeemt” en “aan de Mortel” genoemd. (uitgave Gemerts heem 1982) Graag zou ik met u in contact willen komen om te horen of u mij over Haselbosch meer informatie kunt verstrekken.
Beste Peter,
Helaas is een nadere aanduiding nog onbekend. Daarvoor is verder onderzoek nodig in bijvoorbeeld de schepenprotocollen van Gemert of in de erfpachtregisters.
beste Jan
in Huisseling noemde men een aan één zijde uitgebouwd hallehuis een halve kruk en aan twee zijden een hele kruk. Met nog meer welstand werd de woning aan de voorzijde verdiept. Er zullen zeker gevallen bekend zijn waarbij het hele huis in een keer werd vernieuwd. In het huis van mijn opa (aan moederskant) zag je de indeling van de oude boerderij nog geheel functioneel behouden; met haard, kelders, geut en keuken. In het nieuwe (herenhuis) waren alleen de nieuwe woon-, kantoor- en slaapvertrekken.
Hein
Dag Hein,
In mijn terminologie is een krukhuis een niet-verlengd hallehuis, waar aan één zijde een uitbreiding is aangebouwd met een eigen dak. Op deze site schrijf beschrijf ik een boerderij in Boekel (Leurke). Dat is een oud hallehuis met aan weerszijden een uitbouw, maar die twee uitbouwen (krukken) werden niet gelijktijdig gerealiseerd. Je zou dat een dubbel krukhuis kunnen noemen. Bij een andere boerderij in Boekel (Neerbroek) hebben we een hallehuis dat wel verlengd werd en waar aan een zijde een ‘kruk’ tegenaan werd gebouwd. Dat zou jij een halve kruk noemen. Er zijn verder hallehuizen waar het woongedeelte deels vervangen is door een compleet nieuw woongedeelte waarvan de nok dwars op het stalgedeelte staat. Dat noem ik een dwarshuis of T-boerderij. Dat wijkt dus af van een dubbele kruk. Je ziet dat er allerlei varianten zijn.
Beste Jan,
Zijn er nog historische kaarten (liefst online beschikbaar) te vinden waar de bewuste hoeve van de Strijbos families in Handel op terug te vinden is?
Ik beschik over een foto van een niet-gedateerde 16-17e eeuwse detailkaart waar een huis met een kroontje de hoeve Strijbos zou moeten voorstellen binnen een gearceerd gebied maar volgens mij klopt het niet, want de omgeving lijkt helemaal niet overeen te komen met de huidige situatie. Noordwaarts is een kapel afgebeeld met de letters die lijken op ´RNFDF´ en ´gemert´; daarnaast lijken twee galgen afgebeeld (maar in die tijd stonden die op de grenslijn Beek en Donk – Gemert, dus misschien is het een ander symbool)). In het zuiden zie ik een kapel naast een weg.
Misschien doet dit een belletje bij iemand rinkelen en anders hoor ik het graag.
Beste Jan,
wij hebben recent een echte Wederopbouw boerderij gekocht uit 1948. nog volledig in oude staat. we gaan hem weer mooi maken. maar loopt met het volgende rond;’
we hebben de originele bouwtekeningen en daar is sprake van een carre betonvloer. de vloer ziet er inderdaad uit als vierkanten van ca 40×40 cm. ze zijn hol aan de binnenkant een gestorte betonlaag er overheen. ik zoek me suf maar kan nergens iets gevonden krijgen over deze ‘systeemvloer’ kan jij mij verder helpen. gr Bart
Dag Bart,
Ik mail je wel.
Dag Jan, zag hierboven ook de vraag of Anselmus Chistianus Joannes van Haendel geb 1610 getrouwd met Catharina in Boekel aan de hier vermeldde familietak van Haendel te koppelen is. Heb jij aanknopingspunten voor deze Boekelse tak?
Dag Benny,
Helaas ben ik die tot nu toe niet tegengekomen. Er zijn in die periode overigens minstens drie families Van Haandel in Gemert. Dat wordt nog even zoeken.
Gerardus Antonie Ermertszoon van Nuland, doop Nuland, overleden Heesch 1 mei 1732, trouwt 1) Berlicum 27 februari 1729 Adriana Jan Zegers van Grinsven, overleden Heesch 16 april 1730, trouwt 2) Heesch 2 december 1731 (0t 17 nov.) Emerentia Tonissen Verstegen
Dank voor de aanvulling, Jan. Inmiddels vond ik ook dat de vader van Gerard, Antonie Ermers van Nuland, gehuwd was met Aldegundis, dochter van Gerit Henrick Sijmens Bijvelts en Hilleke Willem Dirck Luijken (Lucassen).
Beste Jan,
Betreft de familie Heze/Verlaer.
Je geeft aan een Jan Verlaer (V.2) als zoon van Henric Hendrikszn van der Heze.(IV)
Van deze Jan is geen echtgenoot bekend.
Ik kom in de BP van Gemert het volgende tegen:
R1194 f280v 17-2-1424
Jan van Verlaer zn Henric vander Heze man van Luytgard dt w Aert Wouterssoen van Nysterle
Het vierde deel hem toebehorende vanwege de dood van dezelfde Luytgard in een akker ter plaatse Vorstenbosch tussen (….) erfelijk verkocht aan Wolter zn w Jan Wouterssoen
Is deze Luytgard Aert Wouterssoen van Nysterle niet de vrouw van Jan Verlaer?
Hoe kijk je hier tegen aan?
Dag Gerard, Luytgard Aert Wouters lijkt mij ook de vrouw van Jan van Vaerlaer. De regesten uit de BP over Gemert op de website van de heemkundekring vul ik regelmatig aan, maar wat betreft het verwerken van nieuwe gegevens in de eerdere publicaties op mijn website loop ik wel wat achter. Bovendien zijn er aanwijzingen dat Jan van Vaerlaer tweemaal was gehuwd en dat zijn zoon Everart uit dat andere huwelijk stamt. De andere echtgenote zou een dochter kunnen zijn van Everit Peters Verlocht en diens echtgenoot Bate. Maar ik ben er nog niet zeker van.
Beste Jan,
Voor onze familie quiz ben ik op zoek naar antwoord op de volgende vraag:
Wat is de vroegere naam van de Strabrechtse Heide.
Na het nodige zoekterm op internet heb ik het nog niet helder.
Weet jij misschien het antwoord op die vraag. Ik hoor het graag.
Groetjes José.
Beste Jan,
Voor onze familie quiz ben ik op zoek naar antwoord op de volgende vraag:
Wat is de vroegere naam van de Strabrechtse Heide.
Na het nodige zoekterm op internet heb ik het nog niet helder.
Weet jij misschien het antwoord op die vraag. Ik hoor het graag.
Groetjes José.
Dag José,
Een oudere naam voor de Strabrechtseheide ken ik niet. Veel succes met de quiz.
Op uw website gebruikt bij het verhaal over waterputten een afbeelding van RAAP. Wij bereiden als heemkundekring Dongen een speciaal nummer voor over een plaggenput in Dongen. Uw afbeelding heeft te weinig resolutie. Raap vraagt mij daarom uit welk rapport of publicatie dit afknstig is. Kunt u die vraag beantwoorden?
vriendelijke groet
Hans Sprangers
bestuurslid Heemkunde Dongen
0620848586
Dag Hans, Ik moet het even opzoeken en stuur je daarna een rechtstreeks bericht.
Dag Jan,
Ik ben net je web site tegen gekomen, wat een weelde van informatie vooral voor mij met mijn vele Gemertse kwartieren !!
Ons contact gaat terug toen jij je Timmers boek uitgaf !! Een tijdje geleden,
Groet uit het prachtige zonnige East Sussex, Gerard
Dag Gerard,
Dank voor je reactie. Mocht je belangstelling hebben dan is er nog veel informatie uit Gemertse bronnen beschikbaar op de website van de heemkundekring. O.a. oorkonden en regesten van de Bossche protocollen. https://www.heemkundekringgemert.nl/documentatie/bronnen/
Het Timmers-boek is echter niet van mijn hand, maar van André Timmers.
Beste Jan Timmers,
Ik heb met veel belangstelling uw interessante artikel ‘Over mensen en de Peelrandbreuk’ gelezen in het laatste nummer van Grondboor en Hamer. Ik zou het erg op prijs stellen wanneer u mij hiervan een PDF zou kunnen sturen.
Met vriendelijke groet,
Thijs Schaeken
Beste Thijs, Het artikel staat ook op deze site. In deze versie zijn ook alle literatuurverwijzingen opgenomen. In Grondboor en Hamer is alleen de belangrijkste literatuur genoemd. Ik neem aan dat je daarmee vooruit kunt. De pdf komt binnenkort ook op academia.edu.
Jan, In Casteren wordt een terrein bouwrijp gemaakt. Op dat terrein staat een schuur die vermoedelijk snel wordt afgebroken. De gebinten van die schuur zijn gemaakt van balken van een vorige bestemming, vermoedelijk een boerderij. Balken zijn nu gespijkerd en geschroefd. Ik heb enkele foto’s ervan gemaakt, maar ik heb geen mailnummer van je zodat ik ze je toe kan mailen. Ria Berkvens attendeerde me erop en ik denk dat het mogelijk wel iets is waar jij iets mee kunt.
Beste mensen,
Ik kom op 17e-eeuwse prenten van het dorp De Bilt twee waterputten tegen waarop een kegelvormige afdekking is geplaatst. Ik vermoed een houten constructie afgedekt met dierenhuid of textiel om vuil en goederen buiten de put te houden. Hebben jullie een idee wat dit kan zijn? Alvast bedankt voor de reactie.
Groeten, Leo Schrauwen
Beste Leo, Geen flauw idee. Mij onbekend.
Heb de missing link in mijn “van Haandel”-stamboom gevonden. Deze liep meestal niet verder dan “anselmus Christianus Joannes van Haendel” rond 1600. Nu vind ik de vader terug via googlen op “Van de Santvoort van Haendel”. Hier kom je op het gezin waar ook de Boekelse en Erpse tak van van Haandel bij elkaar komen. Enkele generaties heetten “Van de Santvoort/van Haendel” of combinaties er van binnen hetzelfde gezin. Door deze missing link sluit de stamboom ook naadloos aan met de middeleeuwse van Haendel-stamboom hier beschreven!
Van de santvoort/versantvoirt refereert waarschijnlijk naar de hoeve ter Santvoort re Someren. Waarschijnlijk lag de hoeve op “de Hoof” te Someren, waar vele middeleeuwse hoeven bij elkaar gelegen hebben.
De hoeve Santvoort lag aan de Vaarselstraat in Someren. Zie het rapport over de Heihorsten op deze website bij publicaties — rapporten
Hallo Jan,
Las net je verhaal over de oudste generaties Van Scheepstal.
Het begint met (heer) Jan, alias Model Goeswijns. Kun je me ook zeggen hoe/waar dat past in het parenteel van Gijsbert van Rode van dhr Verdonk, dd. 23-1-2016? Bvd.
Al je bijdragen bij elkaar begint overigens een flinke verzameling te worden. Met mijn massa Gemertse voorouders heel prettig vergelijkingsmateriaal.
Dag Maarten, Even gekeken naar de parenteel die je noemde. Ik herken veel uit publicaties van Hans Vogels, maar die zijn deels niet goed gevolgd en deels ook achterhaald door nieuwe gegvens. Ik zie onvolkomenheden in die parenteel. Over de familie Van Scheepstal vonden Hans Vogels en ikzelf nieuwe gegevens over de oudste generaties. Zoals het nu op mijn website staat komt het overeen met de laatste stand van kennis.
Dank je wel Jan. Die laatste zin was wat ik wilde weten.
Beste heer Timmers, Mijn komplimenten voor het artikel over de familie van Aerle alias Hermans, Zuetericx etc. Daarin dus o.a. het goed te Aerle, lees ten Rodeken en het goed van Amelrijk Boots. etc. Uiteraard heb ik de zaak doorgelopen en ik moet eerlijk zeggen dat ik er geen echte onvolkomenheden in ontdek. Het waargeidsgehalt is dus zeer hoog. Een zaak , een vraagteken is is de oudste ene Herman die de hoeve in 1263 gebouwd zou hebben. Ik twijfel aan zijn naam, het euvel is er is weinig infol waar je op terug kunt vallen. In diens nazaten kom ik eigenlijk nergens een Herman tegen, afgezien van Herman van Breda.maar die is een vander Bruggen. In het oudste cijnsboek van de hertog kom ik alleen H. van Aerle tegen en vervolgens in de opvolging Willem van Aerle. De achternaa is slordig neergezet, het zou kunnen zijn Hermmans-zoon , het zou kunnen zijn Heijmans-zoon. Ik denk datd e andere groep van Aerle die in Oirschot bezit had er weinig mee te maken heeft (Berthen). Kunnen we wat uitwisselen dan?
Prima om uit te wisselen. Ik stuur je een berichtje hierover.
Dag Jan,
Ik heb een vraag over de verdwenen watermolen van Gemert. Klopt het dat er geen aanwijzingen zijn voor een tweede rivierarm met een schutsluis om boten door te laten?
Dank,
Martien van Asseldonk
Dag Martien, Op de kleine zijbeekjes van de Aa was sowieso geen scheepvaart. Daar waren de beekjes te klein voor. Vanwege die geringe capaciteit waren ook de watermolens op die beekjes kleiner (minder capaciteit). Een extra omleiding voor scheepvaart, maar nog belangrijker, in verband met piektoevoer van water was daar niet nodig. Het watermolenlandschap rond die kleine winterwatermolens was daarom ook veel simpeler dan de grote waterwerken bij de watermolens op de Dommel of de Aa. Geen omleiding, alleen een voorziening om water op te stuwen (in De Vloet) stroomopwaarts en mogelijk een molenwiel stroomafwaarts. In de boeken en rapporten over watermolens wordt deze beperkte infrastructuur helaas nooit beschreven. Misschien vind ik er nog eens tijd voor. Kijk op de site bijv naar de watermolens op de Molenhof, Vladeracken, Velmolen. Binnenkort komt er een artikel over de watermolen op de Gender in Strijp (Eindhoven).
Beste heer Timmers,
Mijn echtgenoot is van de Strijbosch-familie (de tak waar VanLaer en De Boer ook onder valt.
Mijn vraag is of er een familiewapen van de Strijbosch-familie is. Dit zouden we kunnen gebruiken op een bier, want mijn echtgenoot is brouwer.
Beste Karin Strijbosch, Een familiewapen van die tak van de familie Stijbosch is mij niet bekend. Dat wil niet zeggen dat zo’n wapen er niet is. Mocht je iets tegenkomen dan hoor ik het graag.
Dag Jan,
Ik overweeg om een kozijn te gaan vervangen. Het gaat om een kozijn dat op de plaats zit van de meststal. Op de bouw tekening (1926) zie ik dat de gevel drie grote deurpartijen heeft, allen even hoog, waarbij het bovenste deel van de deuren van de meststal anders ingetekend is. Dit is in de huidige gevel terug te vinden als soort verticale ‘schroten’.
Wat was de reden dat dit afweek van de andere deuren die tot aan de latei reiken? Was dit een deurdeel dat omhoog kon klappen? Of was deze ingang lager (waarom dan de latei wel hoger dan de deuren?)
Ben benieuwd naar je reactie,
Groet, Bert
Dag Bert, Moeilijk te zeggen. Daarvoor is het nodg om de adbeeldingen te zien. Ik mail je hierover.
Dag Jan,
Ik ben op je website terecht gekomen omdat ik op zoek was naar gegevens over een boerderijtype dat ik ten noorden van Breda veel ben tegen gekomen maar dat ik in je beschrijving van de Brabantse boerderijen niet ben tegen gekomen. Het gaat om een type dat wel lijkt op dat van de langsgevelboerderij, maar waarbij het schuur/stalgedeelte wat breder is en waarvan de muren dus lager zijn. De (voormalige) boerderij op Leijsenstraat 6 in Oosterhout is een goed voorbeeld. Kan jij daar wat meer over vertellen?
Beste Wim, Mijn beschrijvingen zijn meer op midden en oost Brabant gericht. De varianten in westelijk Brabant komen minder aan bod. Daarvoor zou ik willen verwijzen naar het boek van Christ Buiks en George Dirven (e.a.) Historische boerderijen in Baronie en Markiezaat, uitgegeven door Stichting De Brabantse Boerderij.
Hoi Jan,
Ik kreeg je naam door van John Heesakkers van Janmiekeshoeve in Mariahout. Ik ben bezig met een landschapsproject in het beekdal in Boerdonk/Beek en Donk, en ben opzoek naar historische gegevens van hoe het beekdal er vroeger uitzag. Is dit iets waar jij informatie over beschikbaar hebt? Ik hoop op je positieve reactie.
Met vriendelijke groet,
Sonja van Uden
Dag Sonja, Daar heb ik wel informatie over. Ik neem wel contact op.
Dag Jan,
Graag zouden wij van de Stichting Brabantse Aa met jouw een afspraak willen maken.
We kregen jouw naam door van onder andere Ria Berkvens.
Op onze website vind je de nodige informatie , en begrijp je ook waarom we met je in contact willen komen.
We horen graag van je.
Met vriendelijke groet ,
Wim van der Heijden.
Dag Wim,
Ik neem contact met je op.
Dag Jan,
Ik zag dat de site SASPEELLAND een virus bevat. Weet jij wie de huidige site beheert?
Dank je Tonny voor de tip. De oude website van de SAS heb ik steeds onderhouden, maar nu is er een nieuwe site en een nieuw bestuur, waar ik niet meer in zit. Ik ga je signalering doorgeven.
Dag Jan,
Ik zou graag namens de DDA in contact met je willen komen. Op onderstaande website vindt je informatie over onze vereniging.
Graag hoor ik van je.
13 Elisabeth WAGEMANS, gedoopt (RK) op 17 04 1710 te Gemert (getuige(n): Judocus Justus Verbeek, Elisabeth echtgen Michael van Houtert), overleden op 09 04 1739 te Gemert op 28 jarige leeftijd.
Niet Michael maar Caspar van Houtert is was haar echtgenoot, zoals ook eerder genoemd
Dag Jan,
Wat een leuke informatieve site. Heb er leuke bruikbare informatie uit kunnen halen.
Ronald van Loenen
Rondleider Nederlands Openluchtmuseum
hallo Jan,
In je kwst van Lambertus vd Bogaart geef je onder Knr 60 Loij Aart Loijen en zijn gezin(nen). Ik stam van 2 van zijn dochters af (Heilke en Catharina). Jij laat Loij ( en zijn broer Aart en zus Ida) kind zijn van Aart x Barbara, maar die Barbara lijkt mij niet correct.
Ik heb alle schepenprotocoltranscripties van Simon van Wetten te uit en te na doorgenomen, maar daarmee kom je niet zo heel ver.
Voor jouw gemak samengevat:
Aart wordt in de periode 1604 – 1609 (R112: #561 #928 #1148) 3x aangeduid als man van Heilke Aart Goessens, die dochter blijkt te zijn van Aart Peter Goessens x een IJken/IJda.
In 1636 (R114 #907) treden Loij Aert Loijen en zijn broer samen op, “mede voor hun zuster”
Een Aart Loijen met een Barbara zien we tussen 1638 en 1643 (R115 #85; R116 #8 #87; R117 #360 #478) ook een aantal keren samen genoemd, Zij het dat in alle gevallen Aart al is overleden.
Dat is allemaal niet veel informatie, bijv ook niet of de Aart van Heilke dezelfde is als de Aart van Barbara.
Maar als we even inzoomen op Heilke Aart Goessens, mijn alternatief voor Barbara, dan zie we hoe Loij aan een zus met de naam Ida komt: dat is de moeder van zijn vrouw Heilke.
Als we naar het gezin van Loij Aart Loijen x Lucia/Sijke Antoni Klaassen gaan kijken, dan hebben we de doopboeken ter beschikking, en zien we het volgende:
het eerste kind, Jenneke, is genoemd naar de moeder van haar moeder;
het 2e kind, Heilke, is genoemd naar de moeder van haar vader en hier treedt Lijs zus Ida op als meter
het 3e kind (alweer een dochter) is genoemd (kan genoemd zijn) naar de vader van haar moeder
het 4e kind, Peter kan genoemd zijn naar de grootvader van Heilke.
Kortom: een zus van Loij en bij 3 van zij kinderen is er een verand aan te wijzen met Heilke Aart Goessens. En een Barbara komt nergens in beeld.
Maar misschien zijn er bronnen die ik niet ken, die een Barbara beter in beeld brengen, daar hoed ik me voro aanbevolen.
Graag je mening
Dag Maarten, Dank voor je opmerkingen. Ik ben het met je eens. Aart was getrouwd met Heilke Aart Goossens. Bij het echtpaar Aart X Barbara gaat het om andere personen. Het betreft Aart zoon van Laureijns Loijen, gehuwd met Barbara dochter van Antonis Willems. Ik zal het corrigeren.
Beste Jan,
Ik ben op zoek naar informatie over Cornelis Janssen van Heetvelt (‘in synen leven capiteyn van syne Conincklycke Majesteyt van Hispangien’) , zoon van Jan Joris van Heetvelt, gehuwd (rond 1600) met Elisabeth (Lijsken) Lamberts van Lankvelt, dochter van Lambert Anthonis van Lanckvelt en Aleidis Jan Jacobs Jans. Jij vermeldt hem zonder nadere gegevens. Heb jij wellicht meer info over deze van Heetvelt (van Heetveld, van Heetvelden) ??. Mogelijk zijn ze verwant aan een oud adelijk geslacht uit Brussel??
Beste Frans, over leden van de familie Van Heetveld heb ik niet meer informatie helaas. Succes met de verdere zoektocht.
Goedemorgen, ik zal me voorstellen. Ik ben Henrie van Zoggel en ben bezig met het maken van een wandelgids, Wandelen buiten de binnenstad van Helmond. Een van de routes is het Dierdonkpad waarbij je de oude hoeve Diersdonk passeert. De huidige situatie is niet echt mooi om te laten zien. Ik heb foto’s maar het zou mooier zijn om een afbeelding van vroeger in de gids te plaatsen. Mijn vraag is, hebt U die, en zoja, mag ik die gebruiken in de nieuwe gids die rond de jaarwisseling zal verschijnen?
Beste Henrie, Op deze website staan gegevens over de bijzondere historische hoeve Dierdonk, waar een gracht omheen liep. Ik heb daar geen oude fotos van, alleen het schilderijtje op de website. Dat kan je gebruiken. Wellicht heeft de heemkundekring van Helmond oude fotos, of anders het regionaal archief (RHC Eindhoven). Succes.
Beste Jan
Ben al even bezig met een vraagstuk wat opspeelt bij een foto uit 1928. Hierop staat een gezin voor hun boerderij. Hierop is rechts boven de deur ( net onder de pannen) een gevelteken te zien in de vorm van een soort van schildje met relief. We denken aan iets religieus bijv. Een wijwatervat voor palmtakjes zou een mogelijkheid kunnen zijn maar we kunnen geen hard bewijs vinden dat dit een typisch gebruik was voor die tijd. Wellicht kan ik u de foto toesturen en kunt u iets zeggen over het gevelteken
Beste Jan,
Is er een overzicht van de verschillensde eigenaren van de hoeve Strijbos?
Een van mijn voorvaders Thomas Jacobs (Schepen van Beek en Donk 1643_1646 ) gaat zich op enig moment Strijbos noemen. is dit door het verkrijgen van de Hoeve?,